Bij veel technologische innovaties valt snel het woord ‘disruptie’. Dat geldt ook voor blockchain, waaraan DDB’s uitgever Lenthe afgelopen dinsdag een drukbezocht seminar wijdde. De administratie van de bitcoin wordt een ‘ontregeling’ toegekend waarvan niemand nog de werkelijke kracht weet. Dreigend klinkt het in elk geval wel, want zijn in het afgelopen decennium niet hele branches “ge-überd”? Dat werkwoord is een synoniem geworden voor het elimineren van intermediaire partijen. De implicatie is hier helder: als je als charitatieve organisatie op je handen blijft zitten, dan ben je een soort taxichauffeur die links en rechts wordt ingehaald door handige jongens die zich niets aantrekken van de bestaande verdienmodellen en spelregels.
Dat is niet waarom het gaat voor het onderwerp blockchain. Tenzij u behoort tot het type bestuurder dat zich z’n charitatieve hobby coute que coute niet laat afpakken, dwingen juist technologische hoe-vragen ons daaraan voorafgaand eerst de belangrijke waarom-vraag te stellen. Waartoe waren wij als organisatie ook alweer op aarde?
Omarm de veronderstelde disruptie van blockchain als je vriend. Deze technologie die gebaseerd is op gedistribueerd vertrouwen kan juist een zegen zijn voor een sector die het monopolie op dat als ‘kroonjuweel’ aangeduide vertrouwen overduidelijk aan het verliezen is. Blockchain kan ons doen inzien dat de traditionele rolverdeling tussen gevend draagvlak en ontvangende en uitvoerende organisaties plaats maakt voor fundamenteel nieuwe arrangementen. Daarin zien we de inversie van de macht: van de charitatieve organisatie naar ‘wij’, de community’s. Tech-innovaties als blockchain, maar bijvoorbeeld ook kunstmatige intelligentie, fungeren daarin als versneller. Digitale vragen dwingen tot analoge reflectie in de wetenschap dat ook in het Land van Goed Doen niets “is” en alles “wordt”.
►Wilt u het verslag lezen van het Lenthe-seminar 'Bitcoin & Blockchain'? Klik hier.
Filantropiestrategie