De Week van de Vooruitgang 2017

De Week van de Vooruitgang 2017
De Week van de Vooruitgang 2017
11 september 2017
Nieuws | | Organisatienieuws

Van stoere vissersvrouwen in Kenia die voor zichzelf opkomen tot Miskito-Indianen in Nicaragua die dankzij schoon drinkwater niet meer ziek worden. Wilde Ganzen maakt samen met donateurs, particuliere initiatieven en lokale partners al zestig jaar de wereld een stukje beter. In deze Week van de Vooruitgang geven we zeven voorbeelden hoe we dit doen.
 
Mooi resultaat: Sierra Leone
Nooit meer de angst dat tijdens een operatie het licht uitvalt of de beamingsapparatuur ermee ophoudt. Sinds de aanleg van een zonnepanelenpark op het terrein van het Lion Heart Medical Centre heeft het plattelandsziekenhuis in het midden van Sierra Leone zeven dagen per week, 24 uur per dag de beschikking over elektriciteit. Nu kunnen de artsen en verpleegkundigen hun patiënten (ruim 12.000 per jaar) altijd de juiste zorg geven. Bovendien besparen ze geld, doordat ze geen brandstofkosten voor de noodaggregaten meer nodig hebben.
Dit project is uitgevoerd door de Lion Heart Foundation. Het draagt bij aan Duurzaam Ontwikkelingsdoel 3: gezondheid en welzijn.
 
Mooi resultaat: Cambodja
Een land zonder scholen, zonder leraren en zonder lesmateriaal. Dat was in Cambodja de realiteit tijdens het schrikbewind van Pol Pot. Tot op de dag van vandaag werkt het land keihard om het onderwijs weer op te bouwen. In de gemeente Omalu wonen 299 kinderen. Een vervallen houten gebouw zonder vloer bood aan slechts de helft van de kinderen plek om les te krijgen. De bewoners van Omalu hebben geld ingezameld voor zes nieuwe lokalen en een toiletgebouw. Dat was nog niet genoeg. Met hulp uit Nederland is het gelukt de school te verbouwen, zodat er nu aan alle kinderen onderwijs kan worden gegeven.
Dit project is uitgevoerd door de Cambodjaanse stichting Spie-en, samen met stichting Scholenproject Cambodja Rotterdam. Het draagt bij aan Duurzaam Ontwikkelingsdoel 4: goed onderwijs.
 
Mooi resultaat: Tanzania
Kennedy Ngowl uit Old Moshi, Tanzania, bedacht een systeem om sms in te zetten bij patiëntenvoorlichting met als doel het aantal sterfgevallen tijdens de zwangerschap en bevalling verminderen – zowel onder baby’s als moeders. Nadat zwangere vrouwen zich bij de medische hulppost hebben gemeld, krijgen ze regelmatig een sms met informatie, bijvoorbeeld als reminder dat ze voor controle worden verwacht. Of met uitleg over alarmsignalen, zoals bloedingen, of wanneer hun kindje vaste voeding mag. Honderd vrouwen worden met dit project bereikt.
Dit project is uitgevoerd door de Women and Youth Careline Foundation, in samenwerking met Stichting Children of Kilimanjaro. Het draagt bij aan Duurzaam Ontwikkelingsdoel 3: gezondheid en welzijn.
 
Mooi resultaat: Nicaragua
350 Miskito-Indianen uit het dorpje Esperanza in Nicaragua willen een betere gezondheid. Een essentiële voorwaarde is schoon drinkwater. Daarom is er op het dak van een middelbare vakschool in het dorp een opvangsysteem voor regenwater gebouwd. Met lokale materialen zoals zand, kippengaas en bamboe kan het gemakkelijk door de inwoners zelf onderhouden worden. Zo kunnen ze grote hoeveelheden water opslaan en hoeven ze buiten het regenseizoen geen water uit de rivier meer te drinken. Dezelfde rivier waarin ook wordt afgewassen, gedoucht en geplast, waardoor mensen ziek worden als ze het water drinken. Zo is er voor een groot probleem een simpele oplossing.
Dit project is uitgevoerd door Stichting Samenscholen. Het draagt bij aan Duurzaam Ontwikkelingsdoel 6: schoon drinkwater.
 
Mooi resultaat: India
In India gaan meisjes die school niet mogen afmaken een moeilijke toekomst tegemoet. Doordat ze geen opleiding hebben en tot de lage kasten behoren, is vooruitgang bijna onmogelijk. De enige uitweg is trouwen, maar ook dat is geen garantie op een beter leven. Wat wel helpt is vervolgonderwijs. Het afgelopen jaar hebben vijftig meisjes een naai- en borduuropleiding gekregen én een training om ze meer zelfvertrouwen te geven. Na afronding kregen de meisjes hulp bij het vinden van een baan of advies hoe ze een eigen naaiatelier konden beginnen. Alle vrouwen die meededen waren zeer gemotiveerd en hebben allemaal een baan gevonden. Ze dragen maandelijks een klein bedrag af, waarmee weer nieuwe cursussen kunnen worden gegeven.
Dit project wordt uitgevoerd door de Rural Organisation for People’s Health en Vereniging Ontwikkelingshulp De Brug. Het draagt bij aan Duurzaam Ontwikkelingsdoel 1: einde aan armoede, 4: goed onderwijs, aan 5: vrouwen en mannen gelijk en 8: fatsoenlijke banen en economische groei.
 
Mooi resultaat: Malawi
Malawi is een van de armste landen ter wereld. Dit jaar zijn er weer mislukte oogsten door aanhoudende droogte. Gelukkig hebben de boeren die meedoen aan het Food For Life-programma beter nieuws: hun oogst was zeven keer hoger dan in 2016. Het concept is simpel: elke deelnemende boer krijgt een akker van 640m2 ter beschikking, met zaaizaad, mest en compost. Tijdens een uitgebreide training leren de boeren gebruik te maken van de dagelijkse dauw als watervoorziening en wordt uitgelegd hoe je compost kunt maken voor een betere oogst. Mede dankzij jouw steun konden 2.100 boeren in 2016 meedoen met dit project.
Dit project wordt uitgevoerd door CCAP in Malawi, in samenwerking met stichting The Art of Charity. Het draagt bij aan Duurzaam Ontwikkelingsdoel 2: einde aan honger.
 
Mooi resultaat: Kenia
De bewoners van Dunga Beach in Kenia houden zich van oudsher bezig met de visserij. De mannen gaan ’s nachts het Victoriameer op om te vissen, de vrouwen kopen de vangst op en verkopen het op de markt. Door de schaarste aan vis hebben de mannen de vrouwen voor het uitkiezen. Vaak wordt seks gehanteerd als betaalmiddel naast geld. Zeventien vrouwen pikken dat niet langer en willen zelf aan het roer staan, zodat ze onafhankelijk worden van de mannen. Met een motorboot kunnen ze zelf het meer op om vis te vangen en ze willen leren hoe ze een eigen onderneming kunnen starten. Het begin is er. De vrouwen zijn gemotiveerd en willen op basis van gelijkwaardigheid met de mannen samenwerken.
Dit project wordt uitgevoerd door Safe Water and Aids Project, in samenwerking met stichting Hoog Tijd voor Andersom. Het draagt bij aan Duurzaam Ontwikkelingsdoel 5: mannen en vrouwen gelijk en 10: minder ongelijkheid.