De Transparantprijs voorbij: contouren

18 maart 2010
Nieuws | | Governance & Finance

AMSTELVEEN (18 MAART) - Start Foundation en het nieuwe Erasmus Centre for Strategic Philanthropy  (ECSP) hwillen een verkenning uitvoeren met als doel de contouren te schetsen van een nationale "Sociale Impactprijs" voor goede doelen. Door de wenselijkheid en mogelijkheid van zo'n prijs te onderzoeken, willen Start Foundation en ECSP een impuls geven aan het in kaart brengen van maatschappelijk rendement, een onderwerp dat ook centraal staat op de studiedag van beide organisaties op 21 september. Een en ander kan leiden tot een onderbouwde aanbeveling voor het daadwerkelijk optuigen van deze Impactprijs; een aanbeveling aan bijvoorbeeld Stichting Civil Society.

Start Foundation-directeur Jos Verhoeven: "Enkele jaren geleden is de Transparantprijs voor goede doelen ingesteld.Deze is reeds enkele keren uitgereikt en zegt iets over de werkwijze van fondsen. Het illustreert de aandacht die er is voor de professionalisering van de ‘filantropiesector', maar transparantie zegt weinig over de effecten die worden bereikt. Dat laatste ligt een stuk ingewikkelder. Wel zijn de afgelopen jaren vanuit uiteenlopende invalshoeken interessante stappen gezet om maatschappelijk rendement in kaart te brengen. Deze ontwikkelingen staan ook centraal op de studiedag op 21 september a.s.  Om een impuls te geven aan het inzichtelijk maken van impact bij goede doelen wordt voorafgaand aan deze studiedag een verkenning uitgevoerd die moet leiden tot de contouren van een impactprijs." 

Uitgangspunten

Verhoeven over de uitgangspunten voor de nieuw in te stellen prijs: "In de voorlopige werktitel wordt gesproken over ‘sociale impactprijs'. Ons voorstel is om binnen de goede doelenbranche te focussen op Nederland en op de ‘onderkant' van de samenleving in de breedste zin van hetwoord." 

"De resultaten van de verkenning en de voorstellen van de uitvoerders worden gepresenteerd op onze studiedag op 21 september a.s.  die plaatsvindt op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Het programma van de studiedag zal mede worden gebouwd rond deze resultaten en voorstellen. Ook de dilemma's, overwegingen, discussie over aannames e.d. rond het onderzoek zijn daarvoor input. Bij voldoende draagvlak moeten de resultaten een goede basis bieden voor verdere uitwerking en de daadwerkelijke organisatie van de prijs."   

Aanbeveling

Verhoeven: "Het eindproduct is mogelijk een onderbouwde aanbeveling voor het optuigen van een nationale Impactprijs. Deze aanbeveling zal wat mij betreft worden aangeboden aan de Stichting Civil Society."

Niet uit de lucht

Het initiatief voor een prijs die specifiek gericht is op het maatschappelijk rendement van goede doelen, komt niet helemaal uit de lucht vallen. Start Foundation-directeur Jos Verhoeven uitte na de uitreiking van de laatste Transparant Prijs al openlijk kritiek op de wegingscriteria van deze jaarlijkse, door PWC en Stichting Civil Society georganiseerde prijs voor het beste jaarverslag. In een column in FM Weekly schreef Verhoeven o.a.:  "Volgens deze wijze beoordelaars zijn wij het slechtste jongetje in de klas. Dat is op zijn zachts gezegd merkwaardig als je kijkt naar de weging van de criteria... Ik kan niet anders dan tot de conclusie komen dat we in de verkeerde wedstrijd spelen. Een ieder die ons kent weet dat we gedurende het jaar met diverse communicatiemiddelen berichten over ons werk en de resultaten ervan. Dat is ook wat onze stakeholders willen: verantwoorden waar we mee bezig zijn en wat het oplevert. Ik heb dan ook besloten om aan die flauwekul niet meer mee te doen. Ik zou de vermogensfondsen willen oproepen om een impactprijs in te stellen met een onafhankelijke visitatiecommissie die zijn goddelijke gang mag gaan om ons soort maatschappelijk investeerders jaarlijks de maat te nemen. DeTransparantprijs moet zich maar bezighouden met de wervende fondsen zodat de donateurs kunnen beoordelen of hun centjes daar terecht komen waar ze willen dat ze terechtkomen."

Onlangs meldde PWC dat de criteria voor deTransparant Prijs op de schop gaan. Voor inzendingen in de categorie"vermogensfondsen" is een time out van een jaar afgesproken.