Hoge verwachtingen
Heslenfeld was naar Syrische vluchtelingenkampen gereisd om er foto's te maken voor een boek over het menselijke drama dat zich daar afspeelt. Uit inkomsten door verkoop van dat boek 'Anything out of nothing' wilde hij vluchtelingenprojecten in de regio financieel steunen. De fotograaf had hoge verwachtingen van de samenwerking met Cordaid, dat aanvankelijk enthousiast reageerde op Heslenfelds voorstel om een actie rond het boek op te zetten voor de 320.000 donateurs van deze ontwikkelingsorgansiatie. De kerstperiode (van 2015) leek daarvoor de aangewezen periode.Bijna volledige radiostilte
Heslenfeld maakt in het kader van de samenwerking een Nederlandstalige website en laat boeken reserveren en stickeren bij het Centraal Boekhuis, maar Cordaid blaast de kerstactie eenzijdig af en belooft in januari actie te ondernemen. Ook die belofte wordt niet nagekomen en ondanks pogingen van Heslenfeld om hierover te overleggen, laat Cordaid daarna een bijna volledige radiostilte vallen.
Dagvaardingsprocedure
Op 9 februari komt, zonder motivering, de mededeling dat de gehele actie wordt afgeblazen. Dat pikt Heslenfeld niet: de voorstellen die daarna volgen om zijn boek o.a. op de Facebookpagina van Cordaid aandacht te geven, worden door hem niet serieus genomen en hij start een dagvaardingsprocedure voor compensatie van door hem gemaakte kosten en gederfde inkomsten.
Overeenkomst in juridische zin
In het vonnis van 21 november j.l. maakt de kantonrechter gehakt van Cordaids poging om geheel te ontkennen dat er afspraken waren gemaakt. Er was weliswaar geen getekend contract, maar wel degelijk een overeenkomst in juridische zin, aldus de Haagse rechtbank. Ook het argument dat Heslenfelds contactpersoon bij Cordaid niet gemandateerd zou zijn, wordt naar de prullenbak verwezen omdat Heslenfeld via de toenmalige CEO - Simone Filippini - was binnengekomen bij Cordaid.