Civil society, themasessie 7: Werving en selectie

28 juni 2007
Nieuws | | De Dikke Blauwe

Woensdag 20 juni: 11.15 - 12.45 uur

Beroepsgroep: recruiters

Spreker: Sofie Vriends, Jan van Tongeren, Jan van Goch

Verslag: 8


De juiste mensen in je organisatie zijn een cruciale succesfactor. De arbeidsmarkt is echter krap. De werving van nieuwe jonge medewerkers lijkt de sector redelijk goed af te gaan. Het probleem is veel meer de nieuwkomers in de sector langer vast te houden. Een CAO voor de sector lijkt nog te vroeg maar een betere vergelijking in de sector wordt binnen de VFI nu in gang gezet. Over appels en peren en de houdbaarheid van het personele filantropische fruit in de 7e ochtendsessie.

 


CAO filantropische sector

Volgens Sofie Vriends van VFI zijn er nu zo'n 10.000 werknemers direct actief in de filantropische sector. Daarnaast zijn er een kleine miljoen niet betaalde krachten actief binnen de sector. VFI is kort geleden begonnen met een inventarisatie van alle functies, zowel wat betreft de functie-inhoud als de arbeidsvoorwaarden. Zo ontstaat een betere vergelijking die de sector helpt bij de verdere professionalisering. Maar gezien de diversiteit van de sector lijkt een CAO nog ver weg te zijn.

 


Innovatie werving

De filantropische sector moet volgens Jan van Goch van Connexys bij de werving veel meer gebruik maken van de nieuwste innovaties. Teveel wordt nog gebruik gemaakt van de klassieke wervingsmethodes als krant en een vacature via de website. Talent kan veel beter constant gescout worden via de mogelijkheid van open sollicitaties en community marketing. Bovendien moet de handelingssnelheid bij sollicitaties sterk worden verbeterd en dien je zorg te dragen voor een meer correcte afhandeling. De uitdaging in de komende jaren zit volgens Van Goch met name bij het verbeteren van de kwaliteit van de sollicitant, het meer aantrekkelijk maken van de organisatie en branche en het opbouwen van een talent pool.

 


Vergelijking personeel

Jan van Tongeren van de werkgeversorganisatie AWVN is nu bezig met een personele inventarisatie voor de VFI. Hierdoor ontstaat volgens hem een veel beter overzicht van de huidige eisen van de markt en zo kunnen betere vergelijkingen naar elkaar en naar de arbeidsmarkt als geheel worden gemaakt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde ORBA-score waaruit tot nu toe blijkt dat de filantropische sector in vergelijking met de publieke en not-for-profit sector redelijk gelijk op loopt wat betreft arbeidsvoorwaarden.

 


Carrièreperspectief en branding sector

Bij de discussie blijkt dat het behouden van nieuwe medewerkers duidelijk als een probleem wordt ervaren. Dit heeft mede te maken met het ontbreken van een goed carrièreperspectief maar ook met de veel betere arbeidsvoorwaarden in het bedrijfsleven. De branding en de personele marketing van de filantropische sector als geheel is ook duidelijk een onderwerp waar nog veel ontwikkeld kan worden. Bovendien kan meer gekeken worden naar slimme roulatie pools met mensen uit het bedrijfsleven en andere goede doelen organisaties.

 


Civil Society congres 2007