De christelijke organisaties Dorcas, Red een Kind, Tear, Woord en Daad en ZOA ontvingen samen tot nog toe 1,2 miljoen euro voor de actie Help Vluchtelingen Nu. Met het geld helpen zij vluchtelingen in het Midden-Oosten en in Zuid-Europa.
Europa
In Europa richt de hulp zich vooral op de mensen die onderweg zijn naar een veilige plek. Onderweg zijn ze kwetsbaar, vooral de vrouwen en kinderen. Daarom delen de hulporganisaties vooral voedselpakketten en toiletartikelen uit via de moeders, het meest bij de registratiekampen aan de grenzen. Dit gebeurt in Griekenland, Macedonië, Servië en Hongarije. Deze week bezocht Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie hulpprojecten van het Christelijk Noodhulpcluster in Macedonië.
De organisaties zijn bezorgd nu er kouder weer op komst is. Vooral voor kwetsbare groepen brengt de vlucht dan nog meer risico’s met zich mee. De autoriteiten en organisaties verwachten een toenemende stroom van vrouwen en kinderen richting Europa. Veel mannen zijn hen al voorgegaan en laten nu hun gezinnen ook overkomen. De opvangplaatsen en tijdelijke kampen aan de verschillende Europese grenzen worden op dit moment winterklaar gemaakt. De hulporganisaties van het Christelijk Noodhulpcluster schalen hun hulpprojecten aan de gezinnen verder op.
Midden-Oosten
Het Christelijk Noodhulpcluster kijkt niet alleen naar de vele vluchtelingen die naar Europa komen, maar met name ook naar de nog veel grotere groep die zich in het Midden-Oosten bevindt. Van de 1,2 miljoen giften die bij het Christelijk Noodhulpcluster zijn binnengekomen wordt een groot deel besteed aan hulp in deze regio.
De opvang van vluchtelingen in de regio is niet van de laatste weken; al sinds 2012 zijn de organisaties van het Christelijk Noodhulpcluster actief in de regio. Aanvankelijk alleen in Jemen, maar later ook in Syrië, Irak, Jordanië, en Libanon. In vaak grote vluchtelingenkampen worden mensen opgevangen en geholpen met bijvoorbeeld water- en sanitatieprogramma’s, hulp bij traumaverwerking, vaktrainingen voor jongeren en het (opnieuw) verwerven van inkomen. Daarnaast is er aandacht en ondersteuning voor vluchtelingen die in de steden terecht zijn gekomen buiten de kampen.
Sinds 2012 hebben de organisaties gezamenlijk ruim tien miljoen euro besteed aan de hulp en opvang van ontheemden in het Midden-Oosten; dit jaar worden de programma’s vanwege de toenemende aantallen vluchtelingen hier nog verder uitgebreid. Daarnaast kijken de organisaties ook naar duurzame oplossingen in bijvoorbeeld Noord-Afrika, waar ook vluchtelingen vandaan komen.
Organisatienieuws