Cashless doneren kan gebruiksvriendelijker

Velen hebben moeite met digitale apparaten

QR-doneren vanaf karton.
QR-doneren vanaf karton.
4 mei 2023
Column | | Goede doelen

Meer en meer goede doelen die aan de deur collecteren stappen over van contant geld doneren in een collectebus naar QR-doneren vanaf een stuk karton. Ook goede doelen innoveren en verwachten dat cashless doneren aan de deur de toekomst is omdat ‘niemand’ meer contant geld in huis heeft en alles digitaal gaat. De vraag is of QR-doneren wel zo gebruiksvriendelijk is. 2,5 mln Nederlanders vinden het moeilijk om te werken met digitale apparaten zoals een smartphone of tablet. Dat zijn ongemakkelijke feiten.



Bij contant geld doneren hoeft een donateur alleen te weten of er contant geld in huis is. Meestal zit dit in een portemonnee of in een potje met kleingeld. Nadat het geld is gepakt hoeft de donateur dit alleen nog in de collectebus te stoppen waarbij geldt dat er nul persoonsgegevens worden gedeeld en er niets met betrekking tot deze transactie geregistreerd staat in tegenstelling tot QR-doneren. Contant geld doneren is een simpele anonieme handeling, geld pakken, in een collectebus stoppen, klaar! 

QR-doneren gaat anders. Daarbij moet de donateur in het bezit zijn van een smartphone en deze erbij pakken. Gelukkig geldt dat deze meestal direct ter beschikking staat omdat de smartphone een verlengstuk van het individu is geworden. Dat is mooi maar de tweede handeling wordt de app zoeken waarmee een QR-code gescand kan worden. Laat onze banken er nu net voor gezorgd hebben dat ze met de iDeal QR-code een QR-code geïntroduceerd hebben die niet met een standaard QR-code scanner gescand kan worden, maar vaak alleen vanuit de bank app.

Er zijn genoeg mensen die wel een smartphone hebben maar het nog niet aandurven bankzaken via een app te regelen. Die mis je dus als goed doel maar degene die het allemaal snapt, scant dan als derde handeling de QR-code en ziet dat er vijf euro (meestal vooraf standaard ingesteld donatiebedrag) gedoneerd moet worden. Veel donateurs zullen dit braaf slikken en vijf euro doneren maar er zullen ook diverse gevers zijn die niet zoveel willen geven. Daarbij geldt dat ze het bedrag zelfstandig kunnen aanpassen om uiteindelijk de transactie met hun bank app af te ronden. Veel gedoe om even snel een donatie aan de deur te doen.

Contactloos doneren

Kan dit niet anders? Technisch is het mogelijk collectanten met hun eigen smartphone op pad te sturen langs de deuren met daarop geïnstalleerd een collecte app vanuit het goede doel in kwestie. Hierbij geldt dat de donateur, net als in de supermarkt, contactloos kan betalen door te swipen met zijn of haar bankpas. Ook kan, indien gewenst, het bedrag vooraf aangepast worden voordat er wordt gegeven. Dus de donateur kiest op de aangeboden smartphone het bedrag en swipet met zijn of haar pinpas en donatie is contactloos gedaan!

Minder handelingen zijn noodzakelijk en het moeten hebben van een digitaal apparaat, zoals een smartphone of tablet aan de kant van de donateur is niet langer noodzakelijk. Dit werkt ook nog eens, onder andere met Google Pay en Apple Pay waarmee de meeste jongeren al hun betalingen regelen. Ook ouderen die niet digitaal onderlegd zijn kunnen weer gewoon meedoen!

De opmerking dat pinnen aan de deur fraudegevoeliger is dan QR-doneren vanaf een stuk karton waag ik te betwijfelen. Het is wachten op het eerste incident waarbij fraudeurs met een gekopieerd QR-doneren bord langs de deur gaan en donaties verwerken en ontvangen op hun eigen IBAN-bankrekeningnummer.

Jordan van Bergen is directeur/bestuurder van stichting Donateursbelangen.

2/2