Zelf doen is in ontwikkelingswerk een gekend fenomeen. Maar waarom gaan de doe-het-zelvers voor het eigen initiatief? Wat zijn hun motieven? En wat beweegt de donateurs door wie zij worden ondersteund? Delphi Fondsen- en Ledenwerving zocht het in opdracht van Donateursvereniging, en ondersteund door NCDO, uit.
Het kwalitatief onderzoek werd begin 2006 uitgevoerd. Voor het onderzoek werden 16 donateurs en initiatiefnemers van kleine particuliere initiatieven thuis opgezocht en geïnterviewd over hun motieven. Wat blijkt: de goede doelenwereld drijft deze mensen tot hun eigen initiatief. Doorgaans komen de initiatiefnemers persoonlijk in aanraking met een hulpbehoefte. De hulpvraag wordt in veel gevallen vervolgens neergelegd bij een goed doel. Bij gebrek aan respons wordt vervolgens gekozen voor een eigen project. De betrokkenheid bij de initiatiefnemers is dan ook groot. Zij hebben niet het idee dat zij professioneler opereren, maat dat de hulpbehoefte dusdanig belangrijk is dat er iets gedaan moet worden.
De donateur die kleine particuliere initiatieven ondersteund doneert omdat het hem persoonlijk gevraagd is. Doorgaans doneert de donateur in kwestie al aan landelijke goede doelen. Het geefplezier is groot, aldus het onderzoek, omdat de betrokkenheid van de initiatiefnemers van het project afstraalt. Wel verwacht de donateur dat zijn geld juist besteed wordt en dat op een transparante manier verslag wordt gedaan van de bestedingen. Dat laatste is doorgaans eenvoudiger dan bij landelijke goede doelen, waar de geldstromen complexer zijn.