Vrijwel alle goede doelen maken gebruik van vrijwilligers. Is dit een demagogisch trucje om media-aandacht te genereren?
Agterhof: "Natuurlijk ben ik het daar niet mee eens. Onze berekening geeft wel degelijk de waarde aan die vrijwilligers hebben voor onze organisatie. Die boodschap kunnen we uitdragen naar onze donateurs. Kijk dit doen we met jullie donatie, en dankzij onze vrijwilligers wordt jullie gift nog meer waard."
Hoe hard is de rekensom die door KNRM is gemaakt?
Agterhof: "Vrij hard. Er is sprake van een bestaand model- het EVAS-waardemodel - dat is aangepast door mevrouw L. van der Meer in samenwerking met KPMG. Het model is getoetst bij een aantal goede doelen. De KNRM is een van de eerste organisaties die in de praktijk gebruik maakt van dit model om de toegevoegde waarde, waarin de schadebeperkingen zijn meegenomen, van haar vrijwilligers zichtbaar te maken."
Is dit ook bedoeld als aan vrijwilligers? Je vrijwillig inzetten bij KNRM heeft zin.
Agterhof: "Op zich is het aardig voor vrijwilligers om te zien dat de vrijwillige inzet een bepaalde geldelijke waarde vertegenwoordigd. Maar geld is niet de voornaamste drijfveer van onze vrijwilligers. Anders zouden ze zich niet voor € 1,25 per uur inzetten. Het redden van mensenlevens is voor hen veel belangrijker."