Bellen met: Femke van der Horst

31 januari 2007
Nieuws | | Filantropen

Enkele dagen terug zond de Stichting Nationale Goede Doelen Test een persbericht uit. Boodschap: een vermogende (anonieme) particulier heeft de stichting ingeschakeld om te adviseren over de verdeling van een gift van 1 miljoen euro. Alleen doelen die zich voor 1 maart bij de SNGDT inschrijven komen in aanmerking. FM fronste de wenkbrauwen en belde met directeur Femke van der Horst.


Waar komt deze major donor opeens vandaan?

 


Van der Horst: "Het is iemand uit het persoonlijke netwerk van de initiatiefnemers van de Nationale Goede Doelen Test. Iemand die graag anoniem een bijdrage wil leveren, maar daarbij wel grondig geadviseerd wil worden. Het spreekt voor zich dat we dan wat verder gaan dan het in een paar minuutjes invullen van de online test. We hebben alle criteria op een rijtje gezet. Daaruit is een groslijst gerold. Doelen die zich alsnog aanmelden voor 1 maart kunnen nog op de groslijst komen. Daarna wordt het geld verdeeld en uitgekeerd."

 


Dit lijkt op oneigenlijke druk om fondsen te dwingen alsnog aansluiting te zoeken bij de Nationale Goede Doelen Test.

 


Van der Horst: "Dat valt mee. Op dit moment zitten al 268 doelen in ons bestand, waaronder veel grote CBF-gekeurde doelen. En dan is er nog een groot aantal waar het een kwestie is van nog even een handtekening zetten. Ons bestand ziet er al gezond uit. Bovendien: we hebben veel positieve reacties ontvangen. Men is super enthousiast. Doelen die al ingeschreven staan bellen met de vraag of ze nog extra informatie kunnen aanleveren."

 


Ironisch eigenlijk: in het begin was er nogal wat weerstand. Maar nu ze geld ruiken staan de fondsen in de rij.

 


Van der Horst: "Ik heb daar best begrip voor. In het begin kijkt men toch de kat een beetje uit de boom. Wat voor club is dat? De Nationale Goede Doelen Test was het zoveelste initiatief in een sector waarin aan initiatieven bepaald geen tekort is. De huiver is nu wel verdwenen. De acceptatie is groot. Ik neem de fondsen niet kwalijk dat ze nu wel enthousiast zijn. Zelf hebben we ook geleerd van de start. Sommige van onze ambities gingen in het begin te ver en moesten worden bijgesteld. Aan de andere kant: de fondsen hebben ons nu gevonden en in totaal 40.000 Nederlanders hebben de online test gedaan. Er wordt ook meer gedoneerd naar aanleiding van de test. De Nationale Goede Doelen Test heeft haar bestaansrecht bewezen."