Risicovol beleggen in de bestrijding van jeugdwerkloosheid? Of in de deelname van statushouders aan onze samenleving? Dat kan met social impact bonds, een nieuwe manier om te beleggen in maatschappelijke problemen. Het kabinet is vóór, maar de resultaten lopen nogal uiteen. Wanneer werkt het? Hans van de Veen schrijft erover in Vrij Nederland.
‘Elke maand dat een statushouder niet in de bijstand zit, is winst. Onze investering mikt op een rendement van 8 procent. Als we dat niet halen, is de belegging financieel minder succesvol, maar dragen we toch bij aan een maatschappelijk doel.’ Aan het woord is Cortijn van Valkenburg. De jonge bankier is penningmeester van vermogensfonds Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe, en daarnaast actief als private banker bij InsingerGilissen. In de statuten van het familiefonds staat dat het zich wil inzetten voor zwakkeren in de samenleving; naast conventioneel beleggen doet het ook aan liefdadigheid.
Vanuit die dubbele doelstelling investeerde Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe een half miljoen euro in een project in Veldhoven. Daarmee wil de Brabantse gemeente gelegaliseerde vluchtelingen aan een baan helpen. Het vermogensfonds ontvangt een vergoeding van de gemeente voor iedere maand bijstandsuitkering die daarmee wordt uitgespaard. Als het lukt de statushouders minstens twee jaar achtereen aan het werk te houden, krijgt het de investering terug. Met een bonus. ‘De kers op de taart,’ aldus Van Valkenburg.
Klik hier om verder te lezen.
(Social) Impact