‘Beleggen? OK, maar graag met een buffer’ 

Marcel Tak
Marcel Tak
23 april 2021
Nieuws | | Governance & Finance

Zeven vragen aan Marcel Tak - beleggingsdeskundige, publicist en beheerder van BUFFERfund 
 
“Negatieve spaarrente treft goede doelen”, kopten de kranten onlangs. Zijn obligaties geen logisch alternatief? Obligaties met een korte looptijd geven veelal ook een negatief rendement. Langlopende obligaties bieden iets meer rendement, maar zijn riskant. Zodra de rente weer gaat stijgen, kunnen namelijk flinke koersverliezen optreden. 

Dus daarom in aandelen beleggen? 
Dat is OK, maar dan wel graag met een buffer. Aandelen kunnen een goed rendement opleveren, maar het risico is natuurlijk ook veel groter. Dat is in de afgelopen weken weer eens pijnlijk duidelijk geworden. Door de almaar stijgende koersen in de laatste jaren waren we behoorlijk verwend geraakt, maar aandelenmarkten kunnen serieuze koersschokken laten zien en soms zelfs langdurig negatief renderen. Daar moet je op voorbereid zijn. 
 
Het zogenoemde BUFFERbeleggen claimt een veel lager risico te hebben. Is het daarmee als veilig te kenschetsen?
Geen enkele belegging is absoluut veilig, ook BUFFERfund niet. Maar ons uitgangspunt is een risico van maximaal de helft van dat van een reguliere aandelenbelegging. Van daaruit streven wij naar een zo hoog mogelijk rendement. Wij zijn ervan overtuigd dat dit de allerbeste beleggingsstrategie is, risicobescherming voorop ten dienste van een gezond positief rendement op langere termijn. 
 
Maak dat eens concreet? 
Wij zijn ons fonds gestart in augustus 2016 en hebben tot de laatste week van februari een rendement van bijna 20% ofwel ruim 5% op jaarbasis gerealiseerd. Door de Corona-crash eind februari verloren de Europese beurzen gemiddeld zo’n 14% en BUFFERfund ruim 7,5%. Het risico van ons fonds is zoals gezegd de helft van dat van de Eurostoxx50 index. Dus als die index bijvoorbeeld in korte tijd zelfs 20% verliest, zal dat met onze strategie ongeveer de helft zijn en als de markt daarna niet herstelt, is na een jaar het verlies van ons fonds naar verwachting teruggelopen tot nog maar 2%. 
 
Wat is de essentie van jullie beleggingsbeleid? 
Wij beleggen niet rechtstreeks in aandelen of indices, maar kopen beursgenoteerde zeer goed verhandelbare beleg- gingscertificaten. Door een ingebouwde buffer bieden deze certificaten bij een beperkte daling flink bescherming. Het verlies wordt aanzienlijk gedempt en zelfs is er dan meestal nog uitzicht op een positief rendement omdat veel certificaten ook een bonusstructuur hebben. 
 
En wat gebeurt er als de beurs toch hard daalt?
De buffers in de certificaten zijn hoog, tot wel 30%. Maar tussentijds kunnen certificaten ook waarde verliezen, zeker als de beurs hard en snel daalt. Echter, als de aandelenkoersen vervolgens stabiliseren, herstellen met name de certificaten met bonusstructuur zich ook relatief snel. Zie het voorbeeld dat ik net gaf. Daarnaast hebben we ook certificaten in het fonds die juist goed renderen als de beurs daalt. Al die certificaten tezamen zorgen, zeker op de langere termijn, voor een relatief stabiel koersverloop van ons fonds. 

Waarom zou BUFFERfund geschikt zijn voor de wereld van goede doelen?
Wij beleggen alleen maar in aandelenindices, waardoor er sprake is van een brede spreiding.  Maar het meest onderscheidend blijft dat wij beleggen met buffers, waardoor we dalingen geheel of gedeeltelijk kunnen opvangen. Onze beleggers waarderen tenslotte ook dat dat zij dagelijks kosteloos in en uit kunnen stappen. Samenvattend: verlaagd risico, gericht op langere termijn, stabiel koersverloop, mooi rendementsperspectief, lage kosten... dat lijken me toch allemaal zaken die goede doelen instellingen moeten aanspreken.