De meest ruimhartig bedeelde is al jaren het Prins Bernhard Cultuurfonds, met opnieuw 14 miljoen. Daarna volgen de vier voormalige rijksmusea: Mauritshuis, Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Kröller-Müller ontvingen gisteren samen 7,2 miljoen. De twee eerstgenoemde organisaties kregen daar nog eens een miljoen bij voor hun project ‘Rembrandt in alle straten’, waarin ze in dit 350e sterfdag van de kunstenaar op allerlei locaties verspreid over het land werk van de schilder laten zien.
Ter plekke werden onder het glazen dak op de binnenplaats van het Scheepvaartmuseum een aantal verrassingscheques uitgereikt, bij wijze van eenmalige schenking. Onder meer aan het Bakkerijmuseum dat gaat uitbreiden – wellicht populair mede dankzij tv-programma Heel Holland Bakt - terwijl het Nijntje Museum in Utrecht een miljoen kreeg voor uitbreiding met meer zalen, een auditorium en een restaurant. De cheques bleken aan de onderzijde gerafeld te zijn- een knipoog naar het kunstwerk van Banksy dat onlangs op een veiling na afslag deels door een papierversnipperaar in rafels werd gesneden.
‘Zo is uw cheque nog meer waard,’ aldus presentatrice Chantal Jansen, terwijl de loterij zichzelf op het scherm even omdoopte tot 'Banksy Giro Loterij'. De zaal vol begunstigden klapte hartelijk voor dit arty grapje van ’s lands grootste particuliere mecenas- met dank aan alle individuele lotenkopers natuurlijk.
Auteur Renée Steenbergen is hoofdredacteur van DDB's zustertitel 'The Fundraiser'
![](/assets/upload/images/60/20190129150440_Uwmeningtelt.jpg)
Reageert u op onze stelling:
Lotenkopers van de Bank Giro Loterij moeten meer inspraak krijgen in de doelen die zij helpen steunen, inclusief de eenmalige schenkingen.
Mail uw reactie aan: media@lenthe.nl