In mei van dit jaar kwamen dertig vredesactivisten van verschillende religieuze achtergrond samen in Davao, de hoofdstad van het eiland Mindanao in de Filipijnen. Samen bogen zij zich over de vraag in hoeverre interreligieuze samenwerking kan bijdragen aan vrede, ook als het conflict niet per se over religie gaat.
Mensen met een Missie organiseerde deze 5-daagse bijeenkomst samen met het Mindanao Peacebuilding Institute en Islamic Relief Philippines. De meerderheid van de deelnemers kwam uit Mindanao zelf. Daarnaast waren er collega’s van Mensen met een Missie uit Den Haag, India, Kenia en Uganda aanwezig.
Reden voor interreligieuze toenadering en samenwerking
De Filipijnse groep deelnemers aan de bijeenkomst in Davao bestond uit christenen, moslims en een flinke vertegenwoordiging vanuit de inheemse Lumads. Het conflict dat tussen deze bevolkingsgroepen op het Filipijnse eiland heerst, is met name politiek.
De eerste tekenen van een religieuze dimensie binnen het conflict zijn echter al zichtbaar: sommige moslim rebellengroepen verklaren zich solidair met ISIS en ook christelijke milities lijken hun geloof met geweld te willen verdedigen. Reden genoeg om te zoeken naar meer interreligieuze toenadering en samenwerking.
Kleurrijke groep
Met de Filipijnse, Nederlandse, Afrikaanse en Indiase deelnemers vormde het gezelschap een kleurrijke groep. Een week lang werd er samen opgetrokken om elkaars tradities, achtergronden en ervaringen met vredesopbouw te delen.
Moeilijke vragen
De bijeenkomst was een indrukwekkende aaneenschakeling van uitwisselingen, inzichten, oefeningen en speelse werkvormen met een serieuze ondertoon. De belangrijkste vraag was niet: wat leert mijn religie? Maar: wat betekent mijn geloof voor mij en voor mijn houding tegenover anderen?
Moeilijke vragen werden daarbij niet uit de weg gegaan, zoals de belemmeringen die in ieders geloof schuilen om open naar anderen te zijn. Zoals het idee in het christendom dat redding alleen mogelijk is door het geloof in Christus. Of het ideaal van een islamitische staat. Het werd als heel waardevol ervaren om in openheid de gevoelens en soms ook de vrees rondom deze opvattingen met elkaar te delen.
Workshop over waarden
Zo stond er een workshop over waarden op het programma. Na een innerlijke reflectie werd gevraagd welke twee waarden – die de basis vormen van de Islam – het dichtst bij het hart liggen. Daarna werd gevraagd de waarden die een uitdaging zijn om in de praktijk te brengen, aan te wijzen.
Dit riep mooie persoonlijke inzichten en verhalen op, ongeacht de religieuze of spirituele achtergrond. De een werd tot tranen toe geroerd toen hij vertelde over zijn worsteling om te kunnen vergeven. Een ander vertelde over het praktiseren van geduld. Dit riep verbondenheid op en het diepe besef dat religies in de kern gelijk zijn.
Inheems leven en spiritualiteit
De rol van de inheemse Lumad-deelnemers was bijzonder. Zij vertelden over hun tradities en spiritualiteit, innig verbonden met de natuur die hen omringt. De Lumads staan sterk onder druk: ontwikkelingsprojecten, mijnbouw, politieke belangen en migratie bedreigen hun traditionele gemeenschappen en leefomgeving. Door hun indrukwekkende verhalen ontstond begrip over de waarde van het inheemse leven en hun spiritualiteit, een kleine bijdrage aan de vrede op Mindanao.
Opvolging in Afrika
Mensen met een Missie heeft als speerpunt om de eigen religieuze en spirituele bronnen in te zetten voor vredesopbouw. De Afrikaanse deelnemers waren zeer enthousiast en zagen de relevantie voor de eigen context. Ze helpen daarom graag mee om een nieuwe bijeenkomst in hun omgeving te organiseren. En zo is de brug geslagen!
Organisatienieuws