Het aantal Nederlanders dat door actieve inzet bijdraagt aan ontwikkelingssamenwerking is de afgelopen twee jaar gestegen. Dit blijkt uit onderzoeken van Ruigrok | NetPanel in 2010 en 2012 in opdracht van 1%CLUB.
Het aantal Nederlanders dat bijdraagt aan ontwikkelingssamenwerking door zich actief in te zetten, is de afgelopen twee jaar bijna verdubbeld. Het afgelopen jaar droeg 12 procent van de Nederlanders bij aan ontwikkelingssamenwerking door het vrijwillig bijdragen van kennis of het bieden van hulp, tegenover 7 procent in 2010. Deze actieve inzet blijft in de praktijk echter wel achter bij de intentie hiertoe. Van de Nederlanders geeft 21 procent in 2012 aan dat zij het liefst bijdragen aan ontwikkelingssamenwerking door zich actief in te zetten, 12 procent heeft dit ook daadwerkelijk gedaan.
Financiële crisis geen invloed
Verder lijkt de financiële crisis geen invloed te hebben op het aantal Nederlanders dat financieel bijdraagt aan ontwikkelingssamenwerking. Ruim twee vijfde (44 procent) van de Nederlanders heeft de afgelopen twaalf maanden een bijdrage geleverd aan ontwikkelingssamenwerking door geld te doneren. Ondanks een daling van de koopkracht van 2,4 procent over de afgelopen twee jaar, zijn deze resultaten vergelijkbaar met de resultaten in 2010; 45 procent van de Nederlanders gaf toen aan geld gedoneerd te hebben.
Openheid belangrijke factor
Ondanks dat het aantal Nederlanders dat ‘geeft’ afgelopen twee jaar gelijk is gebleven, is men wel kritischer geworden over wat er met hun donatie gebeurt. Zowel in 2010 als 2012 geven donateurs aan dat openheid over het gebruik van hun donatie de belangrijkste factor is bij het kiezen van een ontwikkelingsorganisatie. Echter, waar in 2010 deze reden voor 48 procent van hen het belangrijkst was, is dit percentage in 2012 gestegen naar 61 procent.
Zelf een project kiezen
Anna Chojnacka (foto), oprichtster van 1%CLUB, toont zich verheugd over de resultaten van het onderzoek: “Het is goed om te horen dat mensen naast het doneren van geld zich ook steeds meer actief in willen zetten voor ontwikkelingssamenwerking. Dit sluit aan bij waar 1%CLUB voor staat. Wij bieden mensen de mogelijkheid om ook op een andere manier aan ontwikkelingssamenwerking bij te dragen. Bij 1%CLUB kies je zelf een project wat jou aanspreekt, waaraan je vervolgens bijdraagt met geld, tijd of kennis.”
Transparantie
Ook ziet Chojnacka het als een positieve ontwikkeling dat organisaties in de sector ertoe gedwongen worden om opener te worden over de besteding van donaties: “Het is logisch dat mensen willen zien wat er gebeurt met hun bijdrage. Bij 1%CLUB word je door middel van blogs, foto’s, filmpjes en Google Maps op de hoogte gehouden van de voortgang van het door jouw gesteunde project."
Klik hier om het volledige onderzoek te downloaden.
Ontwikkelings samenwerking