Zo houdt Alexander Ribbink, de vermogende ex-bestuurder van navigatiebedrijf TomTom, zich na jarenlange betrokkenheid bij musea tegenwoordig ook bezig met ‘burgerschap’. Hij coacht via Big Friends, een mentorprogramma dat kinderen en jongeren uit minimagezinnen ondersteunt, ‘een Marokkaans jochie’ uit een probleemgezin. ‘Samen naar Ajax, in een parkje voetballen of flipperen of pingpongen’.
Techondernemer Siemon van den Berg, die in Amsterdam veel rijken ziet met ‘hun eigen paradepaardjes’, is betrokken bij een poging van het stadhuis om particuliere gevers ook na de 750ste verjaardag van de stad te betrekken bij een betere verdeling van de toegenomen welvaart. ‘Ik ben meer na gaan denken over structureel geven aan de stad. Zo ben ik betrokken geraakt bij een kerngroep die nadenkt over de toekomst van de stad.
In die kopgroep zit ook Dimitri Yocarini, ceo en grootaandeelhouder van uitzendorganisatie Olympia. ‘Ik zie een intrinsieke wil bij mijn generatie om, los van politieke kleur, maatschappelijk bij te dragen.’ Het vraagt volgens Yocarini om andere keuzes dan in het verleden.
‘Kunst, cultuur of een nieuw museum zijn ontzettend belangrijk, maar daar gaat al veel geld naartoe. Ik denk dat armoede, sociale cohesie of mentale gezondheid veel meer raken aan de fundamenten van de stad. Je ziet gewoon de fitheid en weerbaarheid groter worden als er maar een fractie van het cultuurgeld gericht wordt ingezet voor sport.’